ROZDIEL MEDZI BEŽNOU KVALITOU A KVALITOU PROOF

Pridané: 15.03.2019

ROZDIEL MEDZI BEŽNOU KVALITOU A KVALITOU PROOF:

 

Proof vs. Bežná kvalita?

Rozdiel

Zákazníci sa často pýtajú na rozdiel medzi proof mincami a mincami bežnej kvality.

Jedným z veľmi jednoduchých vysvetlení je, že proof mince sú lesklejšie, ale samozrejme, to je veľmi laické vysvetlenie.

Bežná kvalita - slovo "uncirculated", ako sa označujú mince bežnej kvality u výrobcov. znamená presne to, čo hovorí

- minca nebola v obehu

- "obyčajné" uncirculated mince môžu mať na svojom povrchu malé nedokonalosti, keďže do lisovacie ho stroja boli dané iba raz - narozdiel od proof mincí.

"Uncinculated" mince vydávané v určených nákladoch a určené špeciálne pre zberateľov sú vyrábané staroslivejšie ako investičné mince a tieto nedokonalosti majú menej často, ale môžu ešte mať nejaké malé nedokonalosti.

 

PROOF

Proof mince sú špeciálne vyrábané. Mincovne kladú veľký dôraz na vysoký štandard dokončenia. Pôvodne boli PROOF mince vyrábané ako predvýrobné vzorky. Aby mincovňa mohla začať razenie, boli potrebné dokonalé ukážky mincí "proof" pre kontrolu a schválenie. Kontrast medzi matnými a leštenými povrchmi sa veľmi dobre prejavuje na proof minci a to umožňuje ľahšie pozorovanie jemných detailov, zatiaľ čo na bežnej minci je vyvýšený dizajn tiež mierne leštený, čo má za následok, že je ťažšie rozlíšiť detaily.

Keď sa zbieranie mincí stalo populárnym asi pred dvoma storočiami, niekedy sa na predaj zberateľom vyrazil väčší počet proof mincí. Toto sa vyvinulo enormne v posledných niekoľkých desaťročiach, a väčšina krajín produkuje proof mince každý rok, hlavne pri zvláštnych príležitostiach.

 

Odlišné povrchové úpravy

 

Najbežnejšie chápanie proof mincí je, že ploché časti mince majú vysoko leštený zrkadlový povrch a vyvýšené časti dizajnu majú matný povrch, čím sa dosahuje vyššia úroveň kontrastu medzi týmito dvomi. Toto je dosiahnuté otryskávaním lisovnice, tvrdeným oceľovým razníkom, s ktorým sú narezané prázdne mince, aby sa dosiahla matná povrchová úprava, po čom nasleduje zdvihnutie vyvýšených častí formy vysoko lešteným povrchom, zvyčajne ich leštením diamantovým práškom. Samotné polotovary mincí sa zvyčajne vyrábajú na vyššiu kvalitu povrchovej úpravy ešte pred úderom stroja. Proof mince sú zvyčajne razené na 2 krát pri nižších rýchlostiach, aby sa dosiahla vyššia a ostrejšia definícia. Zvyčajne sa vyrábajú na špeciálnom stroji, do razioaceho stroja sú vkladané aj z neho vyberané ručne. Obvykle sa kontrolujú jednotlivo a balia.

PROOF minca by mala poskytnúť vynikajúcu vzorku a jej kvalita by sa mala priblížiť k dokonalosti.

Niektoré proof mince sú vyrobené v matnom prevedení, napr. korunovačné mince, zatiaľ čo iné sú vyrábané ako "reverzné", t.j. s vyvýšenými časťami, leštené a a s matným pozadím

 

Ktoré mince by sme odporúčali ?

 

Často sme požiadaní o túto radu a naša odpoveď je vždy rovnaká : Záleží od toho, čo s mincou chcete robiť.

Pokiaľ sa nás pýta zákazník, ktorému ide hlavne o investíciu do drahého kovu, odporučíme mu nakúpiť investičné mince v bežnej kvalite, lebo cena striebra v nich je najvýhodnejšia a dajú sa ľahko predať.

Pokiaľ niekto chce potešiť svojho blízkeho, milovníka numizmatiky, odporúčame zberateľské mince s obmedzeným počtom nákladov, mince vdarčekových krabičkách a samozrejme aj proof mince.

Našou radou je ohľadom proof mincí je kupovať mince mince pre potešenie, ktoré získate ich vlastnením, nosením, alebo ich poskytnutím. Ak budete postupovať podľa tejto rady, akákoľvek pridaná budúca hodnota bude bonus.



PROOF (naľavo) VS. BEŽNÁ KVALITA (napravo)





 

 

 

 


Späť na zoznam článkov

MINCENAPREDAJ.SK

Central a.s.

Plavisko 7

034 01 Ružomberok

 

ičo : 50717604

ič DPH : SK2120487721

 

KAMENNÁ PREDAJŇA

Central shop s.r.o

Nižný koniec 17/13

029 56 Zákamenné

 

ičo : 54306507

IČ DPH : SK2121622195

KONTAKT

 

+421 907 208 972

 

mincenapredajeshop@gmail.com

Copyright 2018 - 2024 © mincenapredaj