Striebro ako platidlo v histórií a dnes

Pridané: 20.09.2023
|
mincenapredaj.sk

Striebro bolo v minulosti používané ako platidlo v rôznych formách a dobre sa hodilo pre svoju hodnotu, trvácnosť a odolnosť voči korózii.

Tu sú niektoré spôsoby, ako sa striebro používalo ako platidlo v minulosti:

 



 

  1. Mince: Striebro bolo používané na výrobu mincí vo veľkých častiach sveta. Napríklad rímske denáre boli mince vyrobené z kovu obsahujúceho striebro. Striebro sa používalo aj na mince v mnohých iných civilizáciách, vrátane gréckych a stredovekých európskych civilizácií.


  2. Striebro ako základná jednotka: V niektorých kultúrach bolo striebro používané ako základná jednotka pre obchod a platby. Množstvo tovarov a služieb bolo vyjadrované v hmotnosti striebra a pri transakciách sa používalo fyzické striebro.


  3. Strieborné hárky a platidlá: V niektorých častiach sveta sa používali strieborné hárky alebo platidlá ako prostriedok na uskutočňovanie obchodov. Tieto strieborné platidlá boli obvykle vyhotovené v rôznych tvaroch a váhach a mohli sa použiť pri rôznych transakciách.


  4. Striebro ako rezerva hodnoty: Striebro a zlato boli často používané ako rezerva hodnoty v období, keď boli pevným základom pre meny. Tieto drahé kovy boli uchovávané v baničkách alebo vo forme tehiel a používali sa ako zabezpečenie pre peniaze v obehu.


  5. Strieborné šperky a predmety: Ľudia často investovali do strieborných šperkov a predmetov, ktoré mali nielen estetickú hodnotu, ale mohli byť aj ľahko premenené na hotovosť v prípade potreby.


Dôležité je poznamenať, že používanie striebra ako platidla sa menilo v priebehu histórie a záviselo od kultúry, obdobia a miesta. V súčasnosti sa striebro často používa ako investičný kov, šperky a v priemysle.


Momentálne nie je celkom bežné ho používať ako fyzické platidlo, ale ktovie, čo nám budúcnosť prinesie ? 

 
 

Späť na zoznam článkov
Zatvoriť

K článku neboli pridané žiadne komentáre vložiť nový komentár

MINCENAPREDAJ.SK

Central shop s.r.o

Nižný koniec 17/13

029 56 Zákamenné

 

ičo : 54306507

IČ DPH : SK2121622195

KONTAKT

 

+421 907 208 972

 

mincenapredaj.sk@gmail.com

Copyright 2018 - 2024 © mincenapredaj